Het is weer alom Black Friday, in de krant en op de TV, in onze spilzieke, hedonistische samenleving. Tegelijkertijd is er een klimaatconferentie in Bakoe, hoofdstad van olieland Azerbeidzjan. Vreemde combinaties. In de krant lees ik dat het recyclen van kunststoffen in Nederland een succes is, maar dat men niet opgewassen is tegen de concurrentie van de import van direct uit aardolie geproduceerde kunststoffen. Tegenstrijdige gevoelens, maar wie heeft die niet?
In de Voorschotense raad werd onlangs een fase afgerond op weg naar een op de nieuwe omgevingswet gebaseerde omgevingsvisie met de vaststelling van het ambitiedocument. Ons gemeentebestuur heeft een proces opgezet om de bevolking, vooral organisaties, volop te laten participeren. Daarom durfde de verantwoordelijke wethouder het ambitiedocument “ons gezamenlijke document” te noemen, van bestuur en samenleving. Misschien werd het daarom met weinig discussie unaniem door de raad vastgesteld.
Met de ombouw van Adegeest naar een wijk, die weerbaar is voor barre klimaatveranderingen ging het wat stroever. Vertraging van de trots aangekondigde werkzaamheden door een te late aanvraag van een
tijdelijke ontwateringsvergunning van grondwater bij het Hoogheemraadschap, dat op haar beurt aankondigde nog nadere onderzoeken te willen.
Ook het eilandje hoek Bachlaan-Händellaan kwam aan bod. Vele tientallen bezwaarschriften tegen het voornemen om het met twee bruggetjes te ontsluiten. De wethouder kondigde nader flora- en faunaonderzoek aan. Vanuit de raad werd gevraagd of de kans groot was dat het plan niet door zou gaan, waarop de wethouder antwoordde dat die de kans groot is. Waarom niet gewoon toegeven dat het plan “een brug te ver” was en er geen tijd en geld verloren hoeft te gaan?
Leuk is natuurlijk dat . Ik vind het een aardig spelletje, dat bewustzijn stimuleert, maar dat niet echt bijdraagt aan het verminderen van regenwater naar het riool. Wat Voorschoten zo aantrekkelijk en leefbaar maakt is haar enorme
bomenbestand. Maar er is een maar. De snelle grootschalige uitbreidingen van ons dorp hebben een daarbij passend bomenbestand opgeleverd, dat inmiddels grotendeels aan zijn levenseinde toe is. Bomen zijn nodig voor schaduw, het vasthouden van water, biodiversiteit. Dus vervanging door
nieuwe bomen is noodzaak. Zal het geld er zijn met de slechte financiële toekomstplannen van de rijksoverheid voor gemeenten? Zoveel vraagtekens.
Peter Dordregter, voorzitter Groencommissie Vrienden van Voorschoten.