Sinds jaar en dag heeft Vrienden van Voorschoten (voorheen OGLV) een Planologie Commissie. Waar houdt deze Planologie Commissie zich mee bezig? Wie zijn de leden van deze Planologie Commissie en wat hebben zij de laatste jaren meer in concreto gedaan?
Voor Vrienden van Voorschoten is de ruimtelijke ontwikkeling van ons dorp een belangrijke aangelegenheid. Hoe behouden wij het schaarse, groene buitengebied van ons dorp en hoe gaan wij om met de ruimte binnen ons dorp, met het groen, met de bebouwing en met het historisch erfgoed?
Voorschoten is van oudsher een boerendorp met veel buitenplaatsen. Voorschoten had een klein centrum en een groot buitengebied, waar tientallen boerderijen waren en een handvol buitenplaatsen. Ons dorp kende lintbebouwing langs de Leidseweg en de Veurseweg en het centrum was niet veel groter dan de Voorstraat en de Schoolstraat. Al voor de Tweede Wereldoorlog breidde de bevolking van Voorschoten zich uit, wat leidde tot nieuwe bebouwing zoals de Bloemenwijk en de Krimwijk. Na de oorlog is dat in versneld tempo doorgegaan en is ons dorp uitgebreid tot wat het nu is. Voorschoten werd van een boerendorp met een groot buitengebied tot een forenzendorp met veel woonwijken en nog enkele boerderijen. Het buitengebied werd kleiner en het groen schaarser.
Alle reden om deze ontwikkeling met aandacht te volgen en er op toe te zien dat met zorg met het buitengebied en het groen binnen de bebouwde kom wordt omgesprongen. Zo hebben we in de eerste decaden van deze eeuw veel aandacht besteed aan de aanleg van de Rijnlandroute, die ons dorp met een open bak in tweeën dreigde te delen; nu ligt de Rijnlandroute in een diep geboorde tunnel onder Voorschoten. Ook hebben wij ons sterk gemaakt voor het groen houden van de Duivenvoordecorridor (het gebied tussen Voorschoten en Leidschendam), hetgeen helaas niet volledig gelukt is.
Mochten wij na 2010 denken dat het wel afgelopen zou zijn met de uitbreiding van Voorschoten en het bouwen van nieuwe woonwijken in het buitengebied, vanaf 2020 is gebleken dat niets minder waar is. In Nederland is een ontstellend tekort aan woningen ontstaan (ca 1 mln.) en alom wordt de noodzaak gevoeld om weer nieuwe wijken te gaan bouwen voor de huisvesting van ons groeiende inwonersaantal. Zo ook in Voorschoten.
De Planologie Commissie heeft op deze nieuwe ontwikkelingen ingespeeld toen er gebouwd dreigde te gaan worden op het land van boer Rodenburg (gelegen tussen de Nassauwijk, Adegeest en de spoorlijn). Van het buitengebied moeten we zo lang als maar enigszins mogelijk is afblijven. Wij hebben ons toen natuurlijk wel afgevraagd waar in Voorschoten die noodzakelijke, nieuwe bebouwing dan wel zou moeten komen? Dat kan met een betere benutting van de beschikbare gronden binnen de bebouwde kom. De Planologie Commissie heeft de gemeente voorgehouden dat er binnen de bebouwde kom van Voorschoten nog ruimte is voor het bouwen van wel 1500 tot 1700 woningen en dat moet voor de komende tien jaar en misschien wel langer ruim voldoende zijn om in de behoefte te voorzien.
Die plannen hebben we in 2023 aan de gemeente voorgelegd. Onze plannen stroken voor een belangrijk deel met de plannen van de gemeente, maar gaan ook een stuk verder. Zo hebben wij laten zien dat binnen het centrum van Voorschoten nog ruimte is voor het bouwen van honderden woningen en dat buiten het centrum nog een aantal woonwijken kunnen worden gerealiseerd. Dat kan gaan om projecten van enige tientallen woningen tot het optoppen van flatgebouwen in bestaande wijken.
Wij hebben recentelijk ook adviezen/zienswijzen uitgebracht over de invulling van de nieuwe wijken zoals Arsenaal-Segaar en Starrenburg III, waar wij dat eerder hadden gedaan voor de wijk het Fortuijn van Voorschoten en de ontwikkelingen op Bijdorp.
Daarnaast brengen wij adviezen uit over bredere ontwikkelingen in ons dorp zoals het klimaatadaptatie beleid en de ontwikkeling van duurzame energie.
Het historisch karakter van ons dorp heeft altijd onze bijzondere aandacht, zoals de toekomst van de Kruispuntkerk, het Ambachts- en Baljuwhuis en het klooster Bijdorp.
Ook houdt de Planologie Commissie zich bezig met de kwaliteit van het groen binnen en buiten de bebouwde kom en het groen op de buitenplaatsen. Enige jaren geleden is daar de Groen Commissie van Vrienden van Voorschoten uit voortgekomen, die zich meer in detail bezighoudt met de invulling van het groen, de waterkwaliteit en de biodiversiteit.
De Planologie Commissie heeft 7 leden. Een deel van de leden heeft een technische/planologische achtergrond en een deel van de leden heeft een bestuurlijke achtergrond.