Wie op Koningsdag de toren van de dorpskerk beklimt kijkt boven uit over een zee van groen, waar hier en daar een dak, een mast of een torentje uitsteekt: een groene oase in de versteende Randstad.

Zoveel bomen, en als het aan de politieke partijen ligt komen er nog honderden bij. Kostbaar bezit, waar we dagelijks profijt van hebben, schaduw, vasthouden fijn stof, beleving.

In ons dorp is een bomenroute uitgezet, waarbij je al wandelend via bordjes op vijftig bijzondere bomen en boomgroepen wordt gewezen. Je bent je er niet van bewust dat van die vijftig er maar tien echt inheems zijn, zo gewoon zijn acacia’s, magnolia’s en paardenkastanjes.

Bomen, struiken en planten geven karakter aan straten en wateren en stelen de harten van omwonenden, die protesteren als er een boom wordt gekapt.

Een boom is een complex levend wezen, dat samenwerkt met een heel scala aan schimmels, bacteriën, mossen, wormen in de bodem om aan voedsel te komen. Het wortelsysteem is even groot als de boomkruin en verweven met de wortels van vele andere planten.

Bomen kunnen met elkaar communiceren, elkaar waarschuwen voor insectenvraat en zelfs water met elkaar delen. Soms moeten ze wijken voor verkeer of woningen, maar met de boom verdwijnt er veel meer en wordt de achtergebleven boden kwetsbaar voor wateroverlast en plagen.

Vooral met landgoederen, zoals Bijdorp is voorzichtigheid geboden. Daar gaan landschapsschoon, erfgoed en biodiversiteit samen in een unieke biotoop van bijzondere schoonheid.

Daarom gaat de Bomenbond Rijnland in beroep tegen kappen van bomen om plaats te maken voor grondgebonden huizen op landgoed Bijdorp. Weg rust, weg sereniteit van een in eeuwen ontstaan landschap.

Wie de bezwaarschiften en de beantwoording leest raakt verward in het ingewikkelde taalgebruik. Het gaat niet meer om de schoonheid van het geheel, maar om de vraag of bepaalde stukjes net binnen of buiten de verschillende beschermregimes vallen. Dat wordt exclaveren genoemd.

Minister Christianne van der Wal, o.a. verantwoordelijk voor het stikstofbeleid, heeft het vergunningenbeleid voor de bouw stilgelegd omdat de toestand van de natuur deplorabel is en eerst moet worden verbeterd alvorens er weer grootschalig gebouwd mag worden. Dat geldt dus ook voor Voorschoten.

Ondertussen groeit de woningnood. Dat wordt van exclaveren naar laveren tussen de vele politieke klippen.

Door Peter Dordregter, voorzitter Groencommissie OGLV

Steunt u onze doelstelling? Geef u dan op als lid van onze vereniging. Hoe meer leden we hebben, des te krachtiger we onze stem kunnen laten horen en onze invloed kunnen uitoefenen bij de gemeente, de politiek en andere belanghebbenden.

De minimale bijdrage bedraagt slechts € 12,50 per kalenderjaar.

Let op
Het is mogelijk dat emails van Vrienden van Voorschoten in eerste instantie in uw spamfolder terecht komen. Houd daarom uw spamfolder goed in de gaten.

Word lid van Vrienden van Voorschoten