In mijn vorige column heb ik mijn twijfels geuit over de spanning die maatregelen voor de energietransitie en de wereldwijde temperatuurstijging veroorzaken. Ik zie in ons kleine land steeds grotere conflicten ontstaan over het gebruik van de schaarse ruimte.

Europa stelt steeds zwaardere eisen aan de lidstaten met de Natuurherstelwet. Leefgebieden van kwetsbare soorten mogen niet verslechteren, ook niet als ze buiten beschermde natuurgebieden liggen.

Bovendien komt eurocommissaris Timmermans met een nieuwe eis: 30% van het grondgebied van de lidstaten moet vrijwel onberoerd blijven door nieuwe activiteiten en 10 % zelfs geheel. 

Hoe moet dat worden verwezenlijkt in een land waar we wanhopig op zoek zijn naar ruimte voor een groeiende bevolking, waar honderdduizenden wachten op een woning, waar steeds grotere aantallen migranten binnenkomen en waar de stikstofmaatregelen onze bewegingsvrijheid beperken?

Tegen die achtergrond gaat een groep enthousiaste mensen volgende week toch een verkenning uitvoeren naar de biodiversiteit in Adegeest. We laten ons niet deprimeren, we willen weten hoe we ervoor staan en we weten dat we op onze kleine schaal het verschil kunnen maken. We zijn in Voorschoten al goed bezig met bijenlinten en een maaibeleid dat rekening houdt met de bloei en zaadzetting om insecten overlevingskansen te geven.

Ik weet nog niet hoe we de biodiversiteit gaan onderzoeken. Natuurlijk het openbare groen, maar gaan we ook aan de gang met de tuinen? Al die tuinen bestrijken gemiddeld meer dan een derde van de totale oppervlakte van een laagbouwwoonwijk.

Wat jammer dat zoveel tuinen vrijwel geheel zijn betegeld. Dat is een enorm gebied dat aan de biodiversiteit kan bijdragen. We weten uit onderzoek dat bezitters van groene tuinen van meer dan 50 m2 veel gezonder zijn dan bezitters van versteende tuinen.

Het zou daarom goed zijn om bij een biodiversiteitsonderzoek meteen na te gaan hoeveel terrein ontsteend zou kunnen worden. Bovendien weten we dat de waterhuishouding gebaat is met het langer vasthouden van water op eigen terrein.

Onze gemeente heeft recent een voorlichtingsdag voor bezitters van tuinen georganiseerd. In deze krant laat Daphne ons weten dat je overal om je heen eetbare, lekkere en gezonde planten kunt vinden. Ook je eigen tuin en balkon kan zowel aan grotere biodiversiteit meewerken als je aan eetbare planten helpen.

Door Peter Dordregter, voorzitter Groencommissie OGLV

Steunt u onze doelstelling? Geef u dan op als lid van onze vereniging. Hoe meer leden we hebben, des te krachtiger we onze stem kunnen laten horen en onze invloed kunnen uitoefenen bij de gemeente, de politiek en andere belanghebbenden.

De minimale bijdrage bedraagt slechts € 12,50 per kalenderjaar.

 

Word lid van Vrienden van Voorschoten