Deze mooie vijftigerjarenwijk wordt radicaal op de schop genomen. De rioleringen zijn verouderd en moeten worden vervangen, maar op een zodanige manier dat de wijk opgewassen is tegen de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente heeft in samenspraak met de bewoners een masterplan gemaakt, dat veel verder gaat dan het vernieuwen van de riolering.

Het is dè gelegenheid om tal van andere maatregelen te nemen in het openbaar domein om de leefbaarheid te verbeteren. Dat heet meekoppelen. Het kost wel wat, zo’n 27 miljoen in totaal, waarvan 17 miljoen voor het vernieuwen van het rioleringsstelsel. Eigenlijk gaat het om een geheel nieuw waterbeheer.

Het gaat niet langer om het leggen van nieuwe buizen, maar om een zorgvuldige omgang met gebiedsgebonden water. Klimaatverandering leidt tot hevige regenbuien met een enorme hoeveelheid water ineens aan de ene kant en tot verdroging samen met ongewoon hoge temperaturen aan de andere kant. Daarbij komt nog dat het oostelijke deel van de wijk een boezemgebied is, dat water uit de omgeving naar elders moet afvoeren, en de westerlijke kant een lager liggend voormalig nu bebouwd poldergebied. Water is een kostbaar goed geworden, daarom zullen er wadi’s, droge brede ondiepe geulen, worden aangelegd om water op te vangen bij hevige buien en om water vast te houden voor droge periodes. Parkeerplaatsen zullen met grastegels worden bestraat om water door te laten om te voorkomen dat er water de tuinen of woningen binnendringt.

Maar het plan gaat nog veel verder. Alle wegprofielen zullen worden aangepast aan een snelheid voor gemotoriseerd verkeer van 30 km. De prioriteit ligt bij de nieuwe inrichting op voetgangers, dan op fietsers en dan pas op auto’s. Veel parkeerruimte zal verloren gaan, waarvoor nog geen pasklare oplossing is.

Speelplekken, vaak klein en verspreid, zullen worden gekoppeld, waardoor het speelplezier en de veiligheid worden vergroot. Maar ook veel bomen zullen worden vervangen, omdat ze ouderdomsgebreken vertonen en omdat het bomenbestand ook moet dienen om hittestress te dempen en gevarieerder moet zijn om een grotere (bio) diversiteit aan vogels en insecten voedsel en schuilplaats te bieden.

Ook de door de groendienst en de Groencommissie van OGLV uitgelijnde bijenlinten krijgen een plaats in de planning. Het is een spannend proces, waar we veel van zullen leren voor de volgende wijken.

Door Peter Dordregter, voorzitter Groencommissie OGLV.

Steunt u onze doelstelling? Geef u dan op als lid van onze vereniging. Hoe meer leden we hebben, des te krachtiger we onze stem kunnen laten horen en onze invloed kunnen uitoefenen bij de gemeente, de politiek en andere belanghebbenden.

De minimale bijdrage bedraagt slechts € 12,50 per kalenderjaar.

 

Word lid van Vrienden van Voorschoten